Gode grunner til å spille i korps.

Gode grunner til å spille i korps.

Publisert av Dag Krohn den 17.05.15.

Jeg er så heldig å være leder i et av byens skolekorps, og korpset jobber nå med rekruttering av nye aspiranter til høstsesongen. Det å møte forventningsfulle jenter og gutter som har lyst til å lære å spille et instrument er utrolig morsomt, og gir oss som er i skolekorpsenes støtteapparat mye glede og energi. Men – like sikkert som at vi møter mange jenter og gutter som har lyst til å begynne i skolekorpset er det også desverre svært sannsynlig at mange av disse barna ikke får lov – fordi mamma og pappa ikke ønsker dette. Foreldrene velger vekk en sunn og flott hobby for barnet sitt, uten å la de få prøve seg – det er synd. Det kan være mange grunner til dette valget – men det er også gode grunner til å la barnet ditt begynne i korps.

I et skolekorps har vi et unikt fellesskap av jenter og gutter, det er medlemmer fra 8 - 20 år, og i mange av korpsene er det også medlemmer fra flere skoler. Dette gir barnet ditt en kjempemulighet til å bli kjent med andre enn de man møter hver dag på skolen. De store i korpset er forbilder og rollemodeller for de yngste, og alle viser omsorg for hverandre. Dette er spesielt for skolekorps – dette er en av få fritidsaktiviteter i dag hvor det ikke er skille på kjønn eller på alder.

Et skolekorps har ingen reservebenk – vi er avhengig av alle medlemmene og alle er like viktige. Om du er den som liker å spille solo og stå foran, eller om du synes det er best å være litt mer i bakgrunnen – det betyr ikke noe i korpset. Om du spiller klarinett, tuba eller stortromme betyr ingenting, og du er like viktig om du spiller førstestemme eller tredjestemme. I dag opplever mange unger og ungdommer stort press om å være best og å prestere på topp hele tida, både på skole og i fritid. I skolekorpset er vi også opptatt av å gjøre vårt beste, men for mange oppleves likevel øvelsene og korpset som et fristed der alle er akseptert uansett hvilket nivå man presterer på. Det er slik vi vil ha det! Vi stiller i konkuranser av forskjellige slag, og ja – det er artig å vinne! Men like viktig er samarbeidet fram mot slike konkuranser. Dette er lagbygging i praksis. Ved å jobbe mot et felles mål oppnår vi godt miljø, og mange og varige vennskap oppstår.

Et skolekorps er en trygg arena for utvikling. Det er mange forskjellige «typer» som begynner i et skolekorps. Om du er den sjenerte og rolige typen, eller om du er er den mer bråkete (og kanske mange synes litt umulige) typen, det er plass for alle i korpset. Vi ser hvert år eksempler på at den beskjedne jenta/gutten blir trygg med et instrument i hendene, og ikke har noe i mot å spille solo foran mange ukjente. På samme måte slår urokråka seg ofte til ro, og når vi i korpset kommer for å spille skolekonserter kan urokråkas lærer bli svært forbauset.

Korps er gøy – uansett alder! Ikke velg vekk skolekorps på ditt barns vegne, la barnet ditt få muligheten om han eller hun ønsker det. Og – ditt lokale skolekorps er i gang med rekruttering nå.